De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: T formules

Geachte heer,

Ik heb een opgave, waarin een bakker dagelijks 400 broden bakt, en het gewicht is normaal verdeeld. Van 10 broden is het gewicht minder dan 59 gr., terwijl 16% van de broden een gewicht van meer dan 68 gram heeft.

Ik heb kunnen beredeneren dat de 10 broden nl. 10/400 = 0,025% is, maar om uit te rekenen wat de Z-waarde is bij dit percentage is ingewikkeld. En 16% komt overeen met een deel van de normaal klokvorm. Hoe bereken ik het gemiddelde en de standaardafwijking van de broden?

Ik heb namelijk moeite om uit deze percentages de Z-waarden af te lezen/berekenen.

Bijvoorbaat dank ik u voor uw moeite,

Radjan

Antwoord

Hallo Radjan,

Onderstaande figuur geeft van een normaal verdeelde variabele aan hoeveel procent van de waarnemingen binnen bepaalde grenzen ligt:

q88203img1.gif

De gegeven gewichten (59 gram en 68 gram) heb ik alvast op de juiste plaats langs de horizontale as gezet.

In de figuur zie je dat je deze waarden 3 keer de standaardafwijking $\sigma$ uit elkaar liggen. Deel het verschil door 3, dan heb je $\sigma$.

Wanneer je vanuit 59 gram twee keer $\sigma$ naar rechts gaat, of vanuit 68 gram één keer $\sigma$ naar links, dan vind je het gemiddelde.

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Goniometrie
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:19-5-2024